Kék Bolygó

Minden ami a Kék Bolygóval kapcsolatos. Állatok, növények, tengerek, óceánok. Cikkek, hírek. Környezetvédelem kicsiben, okosan. :)

Utolsó kommentek

2007.05.05. 02:06

Szelektív hulladékgyűjtés

Rengeteg olyan szemetet kidobunk amely újrahasznosítható lenne. Ezek mind a szeméttelepekre kerülnek és ilyen bazi kupacokba állnak. Ezek a hulladékhegyek.  Sztem mindenki látott már ilyet. Nem szép látvány.
Magyarországon 1 ember 1 év alatt 470 kg szemetet termel. Ez nagyon sok. Pl. az uniós ajánlás 300kg/év. A szelektív hulladékgyűjtés fő célja hogy egyre kevesebb szemét kerüljön az ilyen  szeméttelepekre és minnél több a szelektív telepekre.
Két fontos dolgot tehetünk. Megelőzés és a már meglévő hulladék szelektálása.
Megelőzés elég egyszerű dolog.  Boltokban ne vásároljunk agyoncsomagolt dolgokat. Ne fogadjuk el a szórólapokat hírdetési újságokat. (naponta több tonnát hordanak szét az országban).  Kerüljük az egyszer használatos műanyag dolgokat(tescos zacsi, ingyen tatyó, meg ilyen vackok)
Szelektív hulladékgyűjtés. Szinte az országban mindenhol vannak szelektív szigetek. Ezekbe papírt, üveget,és műanyagot dobhatunk.

Papír

Ide sorolható minden ami papírból készül. Újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz etc. Nagyon fontos hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros, olajos, vegyszeres. A műanyag borítású füzetek, mappák, nejlon borítású könyveket szintén ne dobjuka hulladékgyűjtőkbe.

Üveg

Két féle üveg hulladék van. Színes és fehér. Nem szabad keverni a kettőt. Szinte mindenféle üveget beledobhatunk. Italoss üveg, parfüm, befőttes üveg. Amit tilos. Tükör, ablak üveg, villanykörte, szemüveg, kerámia, porcelán. Fontos hogy mielőtt beledobjuk a hulladékgyűjtőbe el kell róluk távolítani a kupakot.

Műanyag

Ide jöhet minden ami műanyag. Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős etc.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Tejes és gyümölcsitalos dobozokat (ha műanyag) minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra!
Tilos beledobni zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyag hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert jelenelg nem lehet őket újrahasznosítani.

Fémek

A fémhulladék gyűjtése nem csak fontos de gazdaságilag is hasznos. Nagyban befolyásolja az energia árak mozgását. Fémek nem nagyon hajlamosak szennyeződésre ezért ezek közül szinte mindent leadhatunk a megfelő hulladékgyűjtő helyen. Kivétel a festékes és olajos dobozok. Illetve  akonzerves dobozok csak kimosva adhatok le.

Veszélyes hulladék

A veszélyes hulladékokat minden más szeméttől külön kell tárolni. Ha a többi hulladékkal együtt kikerülnek a természetbe akkor károstják a természetet, megszenynezika talajt. A leggyakoribb, háztartásokban is fellelhető veszélyes hulladékok, melyeknek már speciális gyűjtése sok helyen megoldott: elem és lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszer, a festék, sütőzsiradék, akkumulátor.

Elektronai hulladék.

Az elektronikai berendezések és hulladékok szeméttárolóba illetve lomtalanításkor utcára helyezése szintén nem helyes megoldás. A hulladékok gyártóhoz történő visszajuttatása hasznosításra illetve ártalmatlanításra nagyon fontos. 2005 óta minden műszaki boltban kötelesek visszavenni a műszaki cikkeket.  Erre húztak rá egy nagy akcíót a boltok hogy visszaveszik a régi cuccot és kedvezményt adnak érte.

Szerves hulladék

Szerver hulaldékból komposztot csinálhatunk. Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti hatások mellett. A komposztálással javíthatjuk kertünk talajminőségét és a növényi eredetű hulladékokat hasznosan juttathatjuk vissza a természet körforgásába.



4 komment

Címkék: környezetvédelem üveg szemét papír fém szelektív szelektív hulladékgyűjtes műanyag komposzt




A bejegyzés trackback címe:

https://kekbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr6071007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adblogger 2008.06.02. 22:07:43

Szia! Olvasom, hogy a parfumos uvegek mehetnek az uveg gyujtokbe. Viszont soknak fem resze is van. Jo lenne mar egy olyan oldal ahol termektipusokra reszletesen le lenne bontva (akar tablazatosan) hogy mit hova kell/lehet vinni. Pl. a tejes dobozok ugye mehetnek a papir gyujtobe, de muanyag reszuk is van. Vajon a celallomason eltavolitjak a muanyag reszeket es elviszik a megfelelo muanyag ujrafeldolgozoba? vagy kidobjak? Jo lenne egy kis hatternyomozas is...

Varga Klári 2008.06.14. 21:57:36

Helló!
Bocs,de szerintem a joghurtos, margarinos kimosva igenis belekerülhet a műanyaggyüjtőbe,mint ahogy az rá is van írva.
A tetra-pak,vagy máshogy többrétegű italos doboz(tejes,gyümölcsleves) a műanyagban gyűjtendő,annak ellenére,hogy többrétegében van papír,műanyag és alumínium réteg is,de ezt az újrahasznosítás során szétszedik.
Amúgy sajnos egyet kell értenem az előttem szólóval,több háttérinfót kéne gyűjteni ide,de a kezdeményezés jó!

Hankó Gergely - ÖKO-Pack · http://www.hulladekboltermek.hu 2008.11.30. 15:45:21

Sziasztok!
ITT A HÁTTÉRINFORMÁCIÓ!
www.hulladekboltermek.hu
3 éve csinálunk egy kiállítást, ahol szelektíven gyűjtött hulladékok hasznosítását mutatjuk be a művészettől a környezetiparig.

A honlapon minden fent van, mit hova kell dobni és miért...
A Tetra pak Budapesten a papírgyűjtőbe való, de más városainkban másikba, ahogy éppen a feldolgozás módja ki van alakítva...
ezen a linken alul részletesen le van írva róla minden:
kornyezetineveles.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekfajtak/papirhulladek/

írjatok a gergely@okopack.hu -ra ha kérdés van!

üdv,
geri

Otyi 2012.01.07. 14:41:51

Sziasztok! Én elég régóta gyűjtöm otthon is a hulladékot szelektíven. Pár hetet elegem lett, hogy a raktár polcai tele vannak pet palackokkal, és elhatároztam, hogy beszerzek pár szelektív hulladékgyűjtőt. Rászántam pár órát, és mivel nehezen találtam egy igazán jó helyet, ahol csak szelektív kukák, tárolók és szemetesek vannak, ezért gondoltam beírok hátha Ti is ilyen oldalt kerestek. Jó pár szelektív hulladékgyűjtő szemetest találtok itt: www.zoldpolc.hu/1058-hulladekgyujtes/
süti beállítások módosítása