Kék Bolygó

Minden ami a Kék Bolygóval kapcsolatos. Állatok, növények, tengerek, óceánok. Cikkek, hírek. Környezetvédelem kicsiben, okosan. :)

Utolsó kommentek

2007.05.09. 06:03

Magyar felfedezésű exobolygó

Bakos Gábor és kutató csapata azonosították a második magyar felfedezésű exobolygót. Az objektumot az úgynevezett okkultációs módszerrel fedezték fel: csillaga fényének  halványodását figyelték meg minden alkalommal amikor a planéta a Földről nézve elhaladt előtte. Bakos Gábor mellett még Sári Pál, Papp István, Lázár József és Kovács Géza dolgozott. Ők építették  azokat az  automata távcsöveket amelyek Arizonában és Hawaiin is üzemelnek.  Az HAT-P-2b planéta elég furcsa. Tömege 8,17-szerese a Jupiterének de  csak 18%-kal nagyobb nála. Sűrűsége meghaladja a Földét de  valószinűleg gázokból, főleg héliumból és hidrogénből áll. Érdekes hogy rendkívűl elnyúlt pályán kering. Ha a Föld ezen a pályán keringene akkor olyan közel kerülne a  Naphoz mint a Merkúr, legtávolabb pedig mint a Mars. Ennek köszönhetően extrém hőmérsékleti ingadozás alakulhatott ki. Gravitácója sokkal erősebb a Földnél. Egy 70 kg-os ember ott 1000 kg-ot nyomna.

Mi is az az exobolygó?

Exobolygó olyan bolygó ami más naprendszerekben kering. Ezeket nagyon nehéz észrevenni mert a fényűket elnyomja a saját csillaguk fénye.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar felfedezés bolygó exobolygó csillag




A bejegyzés trackback címe:

https://kekbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr3373051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása