Kék Bolygó

Minden ami a Kék Bolygóval kapcsolatos. Állatok, növények, tengerek, óceánok. Cikkek, hírek. Környezetvédelem kicsiben, okosan. :)

Utolsó kommentek

2007.05.07. 09:47

Szélenergia

Szélenergia egy megújuló energiafajta. Sokan azt hiszik hogy ez egy teljesen új módja az energia termelésnek pedig ez nem így van.  Szélenergiát már évszázadok óta használják. Elősször hajók majd később szélmalmok működtetésésnél. Sajnos az elős ipari forradalom idején megjenelt gőzgépek kiszorították és sokáig feledésben maradt. Az utóbbi években kezd újra a figyelem középpontjába kerülni melynek egyik fő oka hogy nagyon olcsó. Elvégre a szél ingyen fúj. Az egyik tényező ami miatt nem terjed az elvárt ütemben az a kezdei befektetés nagysága. Igaz hogy az utóbbi években a felére csökkent a szélturbina előállításának költsége de még így se terjed nagy ütemben. Európában Németország és Spanyolország jár élen a szélenergia termelésben. A többi európai ország nagyon le van maradva. Főleg a keleti régió (mi is sajnos). Igaz Magyarországon 1960-s években már volt kezdeményezés szélerőművek kiépítésére de ezt akkor elvetették.

Hogy lesz a szélből energia?

A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Két csoportra oszthatjuka turbinák alkalmazásuk szempontjából.  Vannak kisebbek, ezeket főleg házak környékén lehet megtalálni.  A másik a nagyteljesítményű  szélturbina melyeket szélfarmokon helyezik el. Egy szélfarmon több ezer szélturbina is lehet. Kiépítésénél mindig figyelembe kell venni az adott terület adottságait. Ez lehet szárazföldön és vizen is.


Miért jó ez nekünk?

Mert az egyik legtisztább energiaforrás melyet már az őseink is használtak. Nagyon olcsó. Jelenleg annyiba kerül az előállított áram mint más erőműveknél. De azt is vegyük figyelembe hogy nagyon kezdeti stádiumban van. Ha széles körben elterjed akkor sokkal olcsóbb lehet.Az egyik legfontosabb ok az hogy környezetkímélő. Nincsenek káros anyagok. Nincs nagy füstölgő kémény. Nincs szmog! Amíg az atomerőműveknél rengeteg veszélyes anyag keletkezik melyeknek az elhelyezése már most is gondot okoz addig itt semmi. Csak fúj a szél és kész. Ez a jövő. :)

Szólj hozzá!

Címkék: energia szél szélenergia




A bejegyzés trackback címe:

https://kekbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr971985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása